Aktywacja tempomatu

Tutaj dzielimy się doświadczeniem związanym z PP2000.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cyferek
Senior
Senior
Reactions:
Posty: 714
Rejestracja: niedziela 10 cze 2018, 23:15
Lokalizacja: Gdynia
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHR
Moc: 136
Kolor: Czarny
LPG: Nie

Re: Aktywacja tempomatu

#451

Post autor: Cyferek » piątek 28 maja 2021, 13:34

karwas pisze:
piątek 28 maja 2021, 11:31
Mam pytanko, dołożyłem manetkę tempomatu, skonfigurowałem, ale we wskaźnikach nie miałem opcji wyświetlania, wyskakiwała mi tylko opcja skrzyni biegów, pozostałe dwie rzeczy udało się ustawić. czy to może być złoa wersja Planeta, czy coś jest nie tak??
Tempomat działa? Wyświetlanie czego? Prędkości, biegów?


Najwyższa jakość i doświadczenie świadczonych usług - przeprowadzki Gdynia, Bagażówka. Kompleksowa obsługa firm jak i osób prywatnych, sprawdź ofertę.

Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#452

Post autor: karwas » piątek 28 maja 2021, 16:08

Niestety nie działa, co do wyświetlania chodziło mi że w Planecie w opcjach wyświetlania nie było opcji ustawiania prędkości

Dodano po 27 minutach 52 sekundach:
Jeszcze mi przyszło na myśl że chyba nie wykryło mi manetki do tempomatu, ale nie za bardzo wiem gdzie to sprawdzić. W pierwszych postach ktoś napisał o idę tyfikacji manetki.



Awatar użytkownika
Cyferek
Senior
Senior
Reactions:
Posty: 714
Rejestracja: niedziela 10 cze 2018, 23:15
Lokalizacja: Gdynia
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHR
Moc: 136
Kolor: Czarny
LPG: Nie

Re: Aktywacja tempomatu

#453

Post autor: Cyferek » sobota 29 maja 2021, 00:21

Przeczytaj jeszcze raz cały temat a myślę że na pewno znajdziesz odpowiedź, powodzenia! :)


Najwyższa jakość i doświadczenie świadczonych usług - przeprowadzki Gdynia, Bagażówka. Kompleksowa obsługa firm jak i osób prywatnych, sprawdź ofertę.

Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#454

Post autor: karwas » środa 16 cze 2021, 14:31

Witam, ponownie po dłuższej przerwie (musiałem zmienić dysk w moim kompie i automatycznie reinstalacja PP).
Wracając do tematu, wiem że męczę ale nie mogę sobie z tym tempomatem poradzić więc opiszę co mam i co ustawiłem w PP, może ktoś mi podpowie co przeoczyłem.

Pedały (bez kontekstów) i czujniki:

Pedał gazu- 1 czujnik, cztery kabelki;
Pedał hamulca - 1 czujnik, dwa kabelki;
Pedał sprzęgła - jeden czujnik, dwa kabelki.

Ustawienia w PP:
Czujnik sprzęgła - obecny;
Architektura elektryczna - czujnik sprzęgła, regulacja prędkości pojazdu (RVV)abs(zamontowany w 307)/abs MK70/abs 5.7/abs 8)
Typ skrzyni biegów - ręczna lub sterowana
obecność i typ regulacji / ograniczenia prędkości - z regulacją prędkości 2 i bez ogranicznika prędkości

Na wyświetlaczu pod zegarami po przełączeniu tempomatu wyświetla mi się: Cc 0 Off (mogę ustawić prędkość ale zawsze jest OFF)
Na wyświetlaczu radia mam - Overspeed OFF <QUIT, <ON (i tak bez zmian cokolwiek bym nie robił).

Nie wiem co jeszcze mogę ustawić żeby to aktywować, może macie jakieś sugestie.

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1372
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Aktywacja tempomatu

#455

Post autor: Deli » środa 16 cze 2021, 14:46

karwas pisze:
środa 16 cze 2021, 14:31

Pedał hamulca - 1 czujnik, dwa kabelki;
W tym zapewne tkwi Twój problem, do działania tempomatu potrzebny jest jeden z dwóch wariantów czujnika/czujników nad pedałem hamulca
- jeden czujnik z czterema przewodami
- dwa czujniki z dwoma przewodami, biały i czerwony


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535
PUG 508 | deliviewtopic.php?f=46&t=10155

Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#456

Post autor: karwas » środa 16 cze 2021, 14:52

O.K dzięki Deli, a czy instalacja tego czujnika z 4 przewodami lub dołożenie jeszcze jednego czujnika jest możliwe, czy to uciążliwa robota??



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1372
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Aktywacja tempomatu

#457

Post autor: Deli » środa 16 cze 2021, 14:54

W Twoim przypadku trzeba dołożyć drugi czujnik, zdejmij materiałową osłonę nad pedałami i poszukaj luźnej wtyczki od niego, bo będzie gdzieś przyklejona do wiązki. Czy? masz czujnik 4 pinowy, ale tylko dwa przewody, a dwa piny puste?


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535
PUG 508 | deliviewtopic.php?f=46&t=10155

Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#458

Post autor: karwas » środa 16 cze 2021, 16:42

Mam czujnik cztero pinowy i dwa piny puste, czy to komplikuje sprawę??



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1372
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Aktywacja tempomatu

#459

Post autor: Deli » środa 16 cze 2021, 20:56

Troszeczkę, trzeba dołożyć te dwa przewody do ecu, Hochman robił poradnik, ale do przedlifta, nie wiem czy w tym przypadku jest tak samo.
http://peugeot307.club/viewtopic.php?f=30&t=1942


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535
PUG 508 | deliviewtopic.php?f=46&t=10155

Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#460

Post autor: karwas » czwartek 17 cze 2021, 08:29

O.K dzięki za link, mam przedlifta. Przeczytałem artykuł i wydaje się niezbyt skomplikowane, mam tylko pytanko ten przewód należy dołożyć do wtyczki pin E4 i doprowadzić do czujnika hamulca przy pedałach. Jeśli tak to za niedługo wezmę się do roboty.



Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#461

Post autor: karwas » piątek 25 cze 2021, 12:04

Witam, właśnie zacząłem montować ten dodatkowy kabel, i tu zonk, na wtyczce od ECU na pozycji E4 jest już kabelek koloru zielonego - miejsce jest już zajęte. I teraz pytanko, czy wyjąć ten PIN i zastąpić go nowym do Pedała gazu czy co.....bo zgłupiałem, a nie chcę namieszać.
Dodam, że kabelki przy pedale hamulca już dodałem, nowy na czwarty pin, a trzeci pin należało zmostkować z pierwszym.

Pozdrawiam

Dodano po 48 minutach 46 sekundach:
Witam ponownie, po krótkim zastanowieniu rozciąłem ten kabelek i podpiąłem ten od hamulca. Po uruchomieniu silnika, wyskoczył błąd "temperature oil too high" czyli był to czujnik temperatury oleju. Zlutowałem tak jak było i myślę dalej....

Dodano po 14 minutach 35 sekundach:
Jeszcze pytanie, czy ma ktoś schemat podłączeń tych wtyczek od BSM, może to coś pomoże??



Awatar użytkownika
karwas
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 21 lut 2016, 18:58
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6
Moc: 110
LPG: Tak

Re: Aktywacja tempomatu

#462

Post autor: karwas » wtorek 06 lip 2021, 12:04

Witam, szkoda ze nikt nie może mi pomóc, a sprawa się komplikuje. Dziś przedzwoniłem kable od sprzęgła, tak by się zorientować gdzie one wchodzą na ECU. Miałem nadzieję że kabelek Biały na sprzęgle będzie wchodził gdzieś na pin E3 na któreś z wtyczek na ECU i tu moje zdziwienie... Otóż kabelek biały ze sprzęgła wchodzi na pin B4 środkowej wtyczki na ECU (Wtyczka nr 2 jeśli liczyć od strony kierowcy) i już nie wchodzi jako biały tylko jako czerwony (aczkolwiek przejście jest 100%, brzeczek na mierniku piszczy jak ta lala). Natomiast drugi kabelek ze sprzęgła - szary wchodzi także na wtyczkę drugą ECU na pin F1 i nie zmienia koloru (pikanie miernika na 100%). W intrenecie znalazłem że u innych użytkowników Peugeota 307 kabelek ze sprzęgła powinien wchodzić na pin E3, a kabelek z hamulca na pin E4. Kombinowałem że jak zlokalizuje kabelek od sprzęgła to pozwoli mi to na dodanie kabelka od hamulca, ale lokalizacja całkowicie jest inna. Czy ktoś z Was szanowni forumowicze posiada schemat do pinów ECU, bo coś mnie się wydaje że bez tego ani rusz, albo inna opcja jak ktoś ma poczwórną wtyczkę na hamulcu, to czy mógłby przepikać gdzie idą kabelki z pozycji 3 i 4. Serdecznie proszę i pozdrawiam.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Peugeot Planet 2000”