Dla zainteresowanych są ponownie smyczki klubowe viewtopic.php?f=19&t=73

Nie działa ABS

Problemy z układem hamulcowym, ABS/ESP w naszych pojazdach.
ODPOWIEDZ
Nestore
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 12 lut 2017, 16:26
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 1.6 16V
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Nie działa ABS

#1

Post autor: Nestore » środa 09 sty 2019, 13:25

Witam
Mój problem wygląda tak:
Po zaciągnięciu hamulca ręcznego wyskoczył mi błąd ABS i oczywiście nie działa.
po podpięciu OBD II nie wykrywa mi żadnego błędu.
Jest możliwość że spaliło bezpiecznik maxi? mam dopiero zamiar się do nich dobierać i sprawdzać.
One są pod maską niżej pod bezpiecznikami?
Czy to po prostu moga być zabrudzone czujniki albo oblodzone?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz



Awatar użytkownika
Abstynent
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 205
Rejestracja: piątek 20 kwie 2018, 00:13
Lokalizacja: Tarnów
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHY
Moc: 90
Kolor: Srebrny
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#2

Post autor: Abstynent » środa 09 sty 2019, 14:09

Jakie OBDII ?
Wpinaj pp2000 i test globalny
Potem odczyt parametrów w abs/esp czy czujniki żyją
A dalej to zależy co Ci wyjdzie


Zaawansowane Car Audio w 307, chętnie pomogę :)
Posiadam PP2000 oraz Lexia

RHY viewtopic.php?f=7&t=6528
RHS viewtopic.php?f=7&t=6761

derok
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 766
Rejestracja: sobota 26 gru 2015, 18:37
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1,6b
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#3

Post autor: derok » środa 09 sty 2019, 17:16

Jeżeli po zaciągnięciu ręcznego, to proponuje ulęknąć za tylnym zderzakiem i odciągnąć linkę do tyłu



Nestore
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 12 lut 2017, 16:26
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 1.6 16V
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#4

Post autor: Nestore » środa 09 sty 2019, 17:24

OBD: Interfejs ELM 327 Bluetooth OBD2 Vgate
Na allegro kupione za 30zł a PP2000 trochę drogie do jednorazowego podpięcia. ale popytam może ktoś w okolicy ma albo jakiś mechanik.
Jak kupowałem Peugota to też miałem problem z ABS ale wystarczyło wyczyścić jeden czujnik i po problemie może teraz to samo.
No i tez gdzieś znalazłem że francuzy nie lubią zimy i lubi wyskoczyć błąd ABS ;)
Jak rozwiąże problem dam znać

o i zobaczę z tą linką



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 4849
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#5

Post autor: No0d » środa 09 sty 2019, 17:29

Elm 327 czyta tylko błędy z silnika :D Także nic nie pokaże :)


Obrazek

derok
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 766
Rejestracja: sobota 26 gru 2015, 18:37
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1,6b
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#6

Post autor: derok » środa 09 sty 2019, 17:30

Nestore pisze:
środa 09 sty 2019, 17:24
No i tez gdzieś znalazłem że francuzy nie lubią zimy i lubi wyskoczyć błąd ABS
No widzisz , ty czytałeś a ja 307 przejechałem ponad 300 tys km. Błąd ABS wyskoczył raz , po zaciągnięciu ręcznego koło się zablokowało i poszło "smykiem" po śniegu , co system zinterpretował jako błąd czujnika tego koła



Nestore
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 12 lut 2017, 16:26
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 1.6 16V
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#7

Post autor: Nestore » środa 09 sty 2019, 17:40

Wystarczyło skasować błąd? czy sam po czasie znika?



cichy117
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 661
Rejestracja: czwartek 22 gru 2016, 14:14
Lokalizacja: Ostrołęka
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2001
Silnik: 1.6 16v
Moc: 110
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#8

Post autor: cichy117 » środa 09 sty 2019, 17:45

Po ponownym uruchomieniu i rozpędzeniu się błąd powinien zniknąć



Awatar użytkownika
karolp1993
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 5154
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 14:20
Lokalizacja: Wrocław / Kamienna Góra
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 TU5JP4
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#9

Post autor: karolp1993 » środa 09 sty 2019, 19:41

No niestety. Z tego co ludzie mówią to francuzy nie lubią zimy, wiosny, lata i jesieni. I generalnie nic nie lubią.


Posiadam PP2000 - Peugeot / Citroen oraz OPCOM - OPEL. Jeśli potrzebujesz pomocy - zapraszam na PW
Naprawiam przełączniki zespolone COM2000.

Awatar użytkownika
Abstynent
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 205
Rejestracja: piątek 20 kwie 2018, 00:13
Lokalizacja: Tarnów
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHY
Moc: 90
Kolor: Srebrny
Płeć: Mężczyzna

Re: Nie działa ABS

#10

Post autor: Abstynent » czwartek 10 sty 2019, 00:47

karolp1993 pisze:
środa 09 sty 2019, 19:41
No niestety. Z tego co ludzie mówią to francuzy nie lubią zimy, wiosny, lata i jesieni. I generalnie nic nie lubią.
A mówią to pewnie użytkownicy szmelcwagon :)
Bez interfejsu to trochę wróżenie z fusów.
Bo być może jak koledzy powiedzieli

Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
[/quote]
Błąd ABS wyskoczył raz , po zaciągnięciu ręcznego koło się zablokowało i poszło "smykiem" po śniegu , co system zinterpretował jako błąd czujnika tego koła
[/quote]
Pytanie czy to jednorazowy problem czy cały czas występuje.
Lub zacisk już nie domaga i nie wraca spoworotem.
Lub klocki się przynosiły do tarcz
Opcji jest multum


Zaawansowane Car Audio w 307, chętnie pomogę :)
Posiadam PP2000 oraz Lexia

RHY viewtopic.php?f=7&t=6528
RHS viewtopic.php?f=7&t=6761

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”