Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

Wszystko o nagłośnieniu, cb-radiu oraz nawigacjach.
ODPOWIEDZ
SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#1

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 09:09

Witam, zakupiłem nowe radio JVC x830bt plus przejściówkę podobno do mojego peugota, wszystko podłączyłem ale radio się nie uruchamia :/ tą część przejściówki od zasilania rozebralem i próbowałem podłączyć w inny sposób ale radio dalej się nie włącza. Proszę o pomoc jak to połączyć

Dodano po 5 minutach 22 sekundach:
Dodaje foty

a.png
a.png (1.42 MiB) Przejrzano 18 razy
b.png
b.png (1.58 MiB) Przejrzano 18 razy



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#2

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 09:55

Na tych fotkach to nic nie widać. Jakie miałeś wcześniej radio RD3 czy RT3. Radio kupiłeś nowe ze sklepu? Zrób fotkę kabli które były dołączone do radia a nie tej przejściówki i kostki która była w pięta w oryginalne radio



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 4536
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#3

Post autor: No0d » niedziela 16 wrz 2018, 09:58

Po tej kostce na pierwszym zdjęciu widać że była navi w samochodzie :)


Obrazek

SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#4

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 10:04

Tak to jest wersja z navi. stare radio to magneti marelli z zmieniarką. Radio które kupiłem jest nowe ze sklepu.
1.)
ba0198045cb33.png
ba0198045cb33.png (1.1 MiB) Przejrzano 105 razy
2.)
a653569b410b4.png
a653569b410b4.png (1 MiB) Przejrzano 105 razy
3.)
24dbc1065b409.png
24dbc1065b409.png (1.3 MiB) Przejrzano 105 razy
4.)
6d37e1b17e83f.png
6d37e1b17e83f.png (1.17 MiB) Przejrzano 105 razy

Pomóżcie Panowie bo zaraz to wszystko wyląduje w koszu :D



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#5

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 10:05

No0d pisze:
niedziela 16 wrz 2018, 09:58
Po tej kostce na pierwszym zdjęciu widać że była navi w samochodzie :)
Widzę pierwszą kostkę dlatego pytam jaki typ radia był. Ale nie wiem czy to kostka z instalacji w samochodzie czy jakaś którą dostał.



SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#6

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 10:09

to jest ta co dostałem do nowego radia a w pierwszym poście jest ta co siedzi w samochodzie. Z nowego radia wychodzą ISO więc musiałem kupić przejściówkę do mojej kostki z auta a druga strona właśnie na iso

5.)
23d11fa821732.png
23d11fa821732.png (1.45 MiB) Przejrzano 105 razy



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#7

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 10:20

Poprawiłem zdjęcia aby były czytelne. A więc tak jak rozumiem w kostkę z zdjęcia 1 wpinasz kostkę z zdjęcia 4. Kostke z zdjęcia 5 wpinasz w radio JVC i spinasz kostki iso z zdjecia 5 z kostkami iso kostki z zdjecia 4?

Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
Masz w instrukcji opis kostki iso jak jest w tym JVC?

Dodano po 2 minutach 20 sekundach:
Tak jest w standardzie
iso.jpg
iso.jpg (61.04 KiB) Przejrzano 98 razy



SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#8

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 10:25

Dokładnie tak jak piszesz, tylko że radio się nie uruchamia. Teraz kombinowałem z tą częścią zasilania i jak wpialem do 10 żółty kabel, do 16 czarny a do 12 czerwony to działało dopóki nie odpaliłem auta :D poszedł bezpiecznik i nie mogłem auta odpalić, ale w sumie podpinalen to na dziko więc mogło coś się styknąć :/ najlepiej jak bym miał schemat tej kostki z auta, co jest plus minus itp

Dodano po 3 minutach 45 sekundach:
To jest opis z radia jvc
<a href=https://zapodaj.net/3131450eecc14.jpg.h ... 040.jpg</a>

Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
Ten schemat co mi podałeś jest do innych wersji i piny się nie pokrywają



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#9

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 10:42

Tutaj masz wtyczkę w radiu i niestety opis po francusku ale mam nadzieje że sobie poradzisz wystarczy że przetłumaczysz sobie i przypasujesz co jest co w wtyczce w samochodzie bo tylko tyle mam :(
81_1247860152.jpg
81_1247860152.jpg (163.27 KiB) Przejrzano 90 razy
A-01 + Głośnik tylny prawy
A-02 + Głośnik przedni prawy (tweeters + woofer)
A-03 + Głośnik przedni lewy (tweeters + woofer)
A-04 + Głośnik tylny lewy
A-05 - Głośnik tylny prawy
A-06 - Głośnik przedni prawy (tweeters + woofer)
A-07 - Głośnik przedni lewy (tweeters + woofer)
A-08 - Głośnik tylny lewy
A-09 Alimentation en + permanent : écran multifonctions
A-10 Alimentation VAN DATA /
A-11 + 12V amplificateur HiFi ou alimentation amplificateur d'antennes
A-12 + 12V permanent alimentation télématique écran multifonctions
A-13 Alimentation VAN DATA
A-14 + VAN
A-15 Masse : écran multifonctions de type CT
A-16 Masse : générale de l'alimentation

B-01 - alimentation ventilateur externe
B-02 - haut-parleur appel d'urgence
B-03 Masse : signal de microphone
B-04 Entrée audio droit auxiliaire
B-05 Bus CAN LOW (uniquement pour écran multifonction)
B-06 Commande de réveil de l'écran (ON / OFF écran multifonctions)
B-07 + alimentation ventilateur externe
B-08 + haut-parleur appel d'urgence
B-09 Signal de microphone +
B-10 Signal d'entrée audio gauche auxiliaire
B-11 Masse : entrée audio auxiliaire
B-12 Bus CAN HIGH (uniquement pour écran multifonction)



SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#10

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 10:44

Ok, dzięki, teraz widzę że są tam jakieś dwie masy a ja do jednej podpinalen zasilanie



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#11

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 10:51

Ta druga masa to chyba do ekranów monochromatycznych do nawigacji CT więc tym bym się nie interesował



SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#12

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 10:57

Możesz mi napisać jaki kabel do jakiego numeru bo ja podłącza a radio dalej nie działa :/



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#13

Post autor: Uzdi » niedziela 16 wrz 2018, 11:01

Najpierw to zrób zdjęcie z instrukcji radia kostki iso aby można było sprawdzić czy radio nie ma jakiegoś niestandardowego rozwiązania



SZAKAL94
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 29
Rejestracja: sobota 15 wrz 2018, 23:11
Lokalizacja: Zevenbergschen Hoek
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#14

Post autor: SZAKAL94 » niedziela 16 wrz 2018, 11:09

aaa.png
aaa.png (1.45 MiB) Przejrzano 17 razy



Awatar użytkownika
No0d
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 4536
Rejestracja: wtorek 30 cze 2015, 20:10
Lokalizacja: Podkarpacie
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0
Typ Silnika: RFN
Moc: 136
Płeć: Mężczyzna

Re: Nowe radio nie działa po podłączeniu 307sw

#15

Post autor: No0d » niedziela 16 wrz 2018, 11:14

Weź miernik do ręki i znajdź stałego plusa i plusa po stacyjce. Podłącz do radia i powinno ruszyć.


Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio,CB, Nawigacja”