Dla zainteresowanych są ponownie smyczki klubowe viewtopic.php?f=19&t=73

radio 2 din

Wszystko o nagłośnieniu, cb-radiu oraz nawigacjach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karolp1993
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 4858
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 14:20
Lokalizacja: Wrocław / Kamienna Góra
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 TU5JP4
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#106

Post autor: karolp1993 » wtorek 16 paź 2018, 08:52


Abback pisze:Fajnie bo andek ahhh ohhh ale dzwiek to jakas porazka :/ Po podlaczeniu Vortona dopiero uslyszalem dzwiek taki jaki powinien byc - nie jest to super ale radia z chin na andku to chyba analogi maja a nie stereo lol ....
Mam 2din na andku i końcówka mocy (TDA7851) jest taka sama jak w wielu markowych radiach. A że Uzdi jest akurat w temacie to wszystko dobrze podsumował, zgadzam się w pełni z wypowiedzią.


Abback pisze: radia z chin na andku to chyba analogi maja a nie stereo lol ....
Co? Rozwiń myśl.


Posiadam PP2000 - Peugeot / Citroen oraz OPCOM - OPEL. Jeśli potrzebujesz pomocy - zapraszam na PW
Naprawiam przełączniki zespolone COM2000.

Awatar użytkownika
Abback
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 149
Rejestracja: czwartek 25 sty 2018, 23:29
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2006
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHR
Moc: 136
Kolor: Czarny
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: radio 2 din

#107

Post autor: Abback » czwartek 18 paź 2018, 16:56

A czy ktos z Was rozbieral radyjko na Andku za ok 500 zl lub za nawet 1000 zl ? Ja akurat widzialem wnetrze Vordona V2 i radyjka na andku i nikt mi nie wmowi, ze Andek i V2 to to samo z chin urzadzenie lub podobne ... A to ze pisze Made in China na V2 to tylko kwestia ze tam jest taniej zrobic dobre radyjko na dobrych podzespolach, ktore beda dzialaly 2-3x dluzej niz masowki z chin ktore nie dosyc ze to nie pelnowymiarowe 2DIN tylko jakis mix miedzy tabletem a 2DIN, to w dodatku moze ktos mi powie lub sie zna dlaczego Vordon zrobil pelnowymiarowe 2DIN a nie jak te gowna z chin plaskie chuuu wie co ? Podpowiem ze chodzi o odprowadzanie ciepla :)

Ponadto drugorzedowa sprawa to RDS, nastepna to mozliwosci dalszej rozbudowy car audio - V2 lyka te Andki az milo, a po 3 MirrorLink - po co mi andek na radiu skoro go w zasadzie mam jak tele podlacze xD

A po ostateczne to wystarczy spojrzec na mnogosc coraz wieksza radyjek na andku z chin i nie byc debilem by wiedziec ze te radia robi sie masowo na potege kosztem tego ze w srodku jest chlam totalny ktory podziala trosze a potem zacznie sie sypac i co ? Wysylka do chin itp itd hehe xD Ja mam 3 latka gwarancji, dobry kontakt z dzialem technicznym Vordona i wiem co mam, a najwazniejsze ze nie mam ograniczenia w rozbudowie car audio bo np w V2 wyjsc/wejsc RCA mam mnogo xD



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1874
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#108

Post autor: Uzdi » czwartek 18 paź 2018, 20:33

Wybacz ale próbujesz wykłócać się w temacie który nie jest Twoją mocna stroną gdzieś coś przeczytałeś albo ktoś Ci powiedział a teraz z racji że kupiłeś i wydałeś sporo pieniążków próbujesz bronić tego. Zrozum akurat ten temat jest mi bardzo bliski i swego czasu car audio było źródłem moich dodatkowych dochodów jak również hobby.

Po pierwsze jak już napisałem radio tego typu od chińczyka tanie radia w sobie mają to samo różnią się cenami
Po drugie system czy to Android czy Windows CE może być na tych samych końcówkach mocy.
Nie ma czegoś takiego jak masówka albo się montuje tanie słabsze elementy albo droższe lepsze.
TDA7851 i TDA7850 znajdziesz w radiach Pioneera Jvc i innych markowych radiach.
Wielkość tam może wpływać na wielkość radiatora (ale nie koniecznie) i odprowadzanie ciepła jednak ty kupiłeś model V2 wzorowany na radiu chińskim które jest po prostu w pełnej zabudowie jednak nie znaczy to że nie masz takich samych firm chińskich produkujących radia w pełnej zabudowie tak samo przykładem może być firma chińska Joying które swoje radia ma w pełnej zabudowie i mają jedne z najlepszych podzespołów montowanych w radiach 2 din, tak samo Dasaita. Są to te droższe i lepsze radia jednak Twój Vordon wzoruje się na radiach tych z najniższej półki i jest praktycznie kopia tych najtańszych z najsłabszymi parametrami. Bo gdyby jednak było inaczej to Vordon mając radio za 800zł czyli około 215 dolarów sprzedaży swojej nie ograniczałby do samej Polski czy europy a swoją ceną konkurowałby w chinach z innymi chińskimi radiami na ich rynku. No bo gdyby mieli radio na takich super podzespołach za niższą cenę to by się sprzedawał jak świeże bułeczki. Napisałem to trochę nie po polsku ale mam nadzieje że rozumiesz co chce Ci przekazać.

"Ponadto drugorzedowa sprawa to RDS" nie rozumiem co masz na myśli
"nastepna to mozliwosci dalszej rozbudowy car audio " - też nie do końca rozumiem że ma wyjścia RCA? Bo jeżeli o to chodzi to radia 2 din za 130zł też mają wyjścia RCA wiec nie rozumiem argumentu

Vordon jest tak samo jak to nazywasz masowo robiony w chinach, Kolejny argument "kosztem tego ze w środku jest " - cały sprzęt na świecie działa tak samo albo masz dobre podzespoły wsadzone i kosztuje to więcej albo masz słabe i kosztuje mniej tak samo w chinach możesz kupić radio za 130zł ale i za 1600zł

Co do gwarancji z Chin. Jeżeli radio jest zepsute na wstępie to otwierasz spór i dostajesz zwrot hajsu i tyle Aliexpress ma dużo lepszy system ochrony konsumenta niż allegro czy sklepy w Polsce ja wiem że to może niektórym nie mieścić się w głowie ale tak jest. Co do późniejszych uszkodzeń to ja nie będę Cie wyprowadzał z błędu sam musisz odczuć na własnej skórze jak to działa. Gigantyczne firmy w stylu Samsung, Kenwood, Lenovo zazwyczaj odrzucają większość z takich reklamacji gdyż są zawsze w stanie powiedzieć że źle użytkowałeś ich produkt i to Twoja wina i produkt nie będzie objęty gwarancją. Ale myśl dalej że taki Vordon będzie naprawiał CI to radio :) W tych czasach przy obecnych przepisach gwarancja to fikcja niestety. Jeżeli nie rozumiesz co mam na myśli dla przykładu masz tutaj screena z instrukcji Twojego Vordona. Mam nadzieje że nie jest on wystawiony na promienie słoneczne albo nie masz klimatyzacji w aucie i broń boże nie wolno Ci samemu go instalować tylko specjaliści :)
Tak te głupoty mogą własnie być jako powód uszkodzenia radia i nie uznania gwarancji.
vordon.png
vordon.png (280.52 KiB) Przejrzano 195 razy



Awatar użytkownika
karolp1993
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 4858
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 14:20
Lokalizacja: Wrocław / Kamienna Góra
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 TU5JP4
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#109

Post autor: karolp1993 » czwartek 18 paź 2018, 20:39

Mam pełnowymiarowe 2DIN na androidzie. Jakoś od dwóch lat nic nie chce się w nim popsuć. Również rozbierałem, i do jakości wykonania nie mam zastrzeżeń - z zawodu jestem elektronikiem więc mam porównanie. Vordona nie widziałem ale cena mówi sama za siebie. Powiedz coś więcej o markowych podzespołach w Vordonie. Bo w androidowych 2Din masz płytkę z ramem i rockchipem - można zrobić upgrade sprzętu wymieniając tylko SoM (1/4 kosztu całej stacji). Dodatkowo końcówka mocy od ST Electronics, MCU też (STM32). Uklad przedwzmacniacza pozwala na update ssterownikow, jakość dzwieku bardzo się popeawia. Radio ma wyjścia sygnałowe na głośniki i wzmacniacz, subwoofer, więc nie wiem jakie lepsze możliwości rozwoju car audio oferuje Vordon.
Pisz o konkretach. No i w androidzie RDS też działa bez probkemu.
Obrazek


Posiadam PP2000 - Peugeot / Citroen oraz OPCOM - OPEL. Jeśli potrzebujesz pomocy - zapraszam na PW
Naprawiam przełączniki zespolone COM2000.

Awatar użytkownika
Nervowy
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2006
Silnik: 1.6 Benzyna
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#110

Post autor: Nervowy » środa 05 gru 2018, 14:35

mam pytanie. Dzisiaj przyszedł chińczyk 2 din. Ramkę już zamówiłem z linku w przeszłości podrzucanego przez karolp1993 ale mam jeszcze jeden problem a mianowicie antena :P. Czy ta przejściówka będzie pasowała bo w opisie nie ma wymienionych peugotów ale na pierwszy rzut oka wygląda jak należy https://car-tronic.pl/adapter-antenowy- ... -2002-p204



Awatar użytkownika
Uzdi
Support
Support
Reactions:
Posty: 1874
Rejestracja: wtorek 12 kwie 2016, 03:02
Lokalizacja: Warszawa
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107+
Kolor: EZAC
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#111

Post autor: Uzdi » środa 05 gru 2018, 23:33

Nervowy pisze:
środa 05 gru 2018, 14:35
mam pytanie. Dzisiaj przyszedł chińczyk 2 din. Ramkę już zamówiłem z linku w przeszłości podrzucanego przez karolp1993 ale mam jeszcze jeden problem a mianowicie antena :P. Czy ta przejściówka będzie pasowała bo w opisie nie ma wymienionych peugotów ale na pierwszy rzut oka wygląda jak należy https://car-tronic.pl/adapter-antenowy- ... -2002-p204
Nie chce Cie wprowadzić w błąd ale mam wrażenie że polifty mają wzmacniacz w antenie chyba dodatkowy i trzeba adapter z separatorem kupić aby dochodziło zasilanie do tej anteny. Najlepiej aby ktoś z poliftem to potwierdził.



Awatar użytkownika
Nervowy
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2006
Silnik: 1.6 Benzyna
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#112

Post autor: Nervowy » środa 05 gru 2018, 23:43

Finalnie zamówiłem taki badziew http://www.car-tronic.pl/adapter-anteno ... -bmw-p6871 według obsługi sklepu powinien pasować a jak nie to będę szukał dalej. Mieli dzień darmowej wysyłki więc zwracać się nie będzie opłacało :P



Awatar użytkownika
Nervowy
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2006
Silnik: 1.6 Benzyna
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#113

Post autor: Nervowy » piątek 07 gru 2018, 16:50

Hej. Temat anteny ogarnięty. Łapie dobrze radio bez dodatkowego zasilania. Powstał natomiast nowy problem a mianowicie radio podłączyłem przez adapter ISO bez żadnych przeróbek i radio działa cały czas po zgaszeniu auta i wyciągnięciu kluczyka i za bardzo nie wiem co robić bo orłem w tej dziedzinie nie jestem



Awatar użytkownika
Deli
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI DW10ATED
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#114

Post autor: Deli » piątek 07 gru 2018, 16:51

Jaki masz radio oryginalne?


PP2000/Diagbox - PW

Awatar użytkownika
Nervowy
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2006
Silnik: 1.6 Benzyna
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#115

Post autor: Nervowy » piątek 07 gru 2018, 16:54

Rd4



Awatar użytkownika
Deli
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI DW10ATED
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#116

Post autor: Deli » piątek 07 gru 2018, 16:57

Musisz kable poprzekładać w adapterze, żeby się zgadzały z radiem. Gdzieś pinout w instrukcji radia będzie.
207_rd4.jpg
207_rd4.jpg (91.28 KiB) Przejrzano 57 razy


PP2000/Diagbox - PW

Awatar użytkownika
stroona
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 325
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 18:11
Lokalizacja: Jarząbkowice
Nadwozie: CC
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0 16V
Typ Silnika: RFN
Moc: 138KM
Kolor: Czarny
Płeć: Mężczyzna
LPG: Nie

Re: radio 2 din

#117

Post autor: stroona » piątek 07 gru 2018, 21:34

Miernik w dłoń i sprawdzić gdzie jest w kostce napięcie stałe, a gdzie napięcie po stacyjce i zamienić miejscami.


Obrazek

Posiadam PP2000 oraz Lexię. Pomogę zamontować tempomat, wypalić FAP, zczytać oraz usunąć błędy, aktywować światła dzienne itp. Możliwy dojazd.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 49
Rejestracja: czwartek 15 wrz 2016, 12:23
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Moc: 110 km
Płeć: Mężczyzna

Re: radio 2 din

#118

Post autor: kaczaza5 » sobota 08 gru 2018, 16:01

Patrz dobrze bo w naszych wozach w kostce do radia możesz znaleźć dwa plusy po stacyjce. Różnią się tym że jeden zanika od razu po wyłączeniu zapłonu a drugi po jakimś czasie po uśpieniu bsi czy tam bsm czy jak on się tam zwie.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio,CB, Nawigacja”