Problem z silnikiem

Problemy z mechaniką w naszych pojazdach.
ODPOWIEDZ
MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Problem z silnikiem

#1

Post autor: MaciejP » niedziela 01 gru 2019, 15:24

Witam proszę o pomoc dzisiaj podłączyłem pod kompa i wyskoczyly mi błędy . Ciężko pali jak odpali to strzela jakby do filtra powietrza od czego zaczac diagnoze .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
WRQ
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 594
Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:50
Lokalizacja: Ozorków
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16V RFN
Typ Silnika: RFN
Moc: 100kW
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#2

Post autor: WRQ » niedziela 01 gru 2019, 15:37

Jeszcze nie widziałem na raz takiej litanii błędów dotyczącej przepustnicy :). Wypnij wtyczkę z przepustnicy i obejrzyj styki we wtyczce i w gnieździe, przeczyść. W RFNie wyciąga się przepustnicę w 5 minut, można zabrać do domu i rozebrać na części pierwsze, może się okazać, że masz zabrudzone lub powycierane ścieżki potencjometru w środku i durnieje wszystko. To można zrobić samemu. Jak nie pomoże to będziemy myśleć dalej.



MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#3

Post autor: MaciejP » niedziela 01 gru 2019, 16:51

Podaje link do filmiku jak chodzi silnik



BartoszWelke
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 31 paź 2019, 17:28
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 1.6
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Kolor: Srebrny
LPG: Nie

Re: Problem z silnikiem

#4

Post autor: BartoszWelke » niedziela 01 gru 2019, 21:41

Podpinam sie, mój 1.6 16v pracuje podobnie a ostatnio wymieniłem szklanki bo stukało jak w dieslu...przez chwilę był spokój i teraz może już tak nie wali ale pracuje podobnie do twojego.



Awatar użytkownika
stroona
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 704
Rejestracja: czwartek 18 cze 2015, 18:11
Lokalizacja: Jarząbkowice
Nadwozie: CC
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0 16V
Typ Silnika: RFN
Moc: 138KM
Kolor: Czarny
LPG: Nie

Re: Problem z silnikiem

#5

Post autor: stroona » poniedziałek 02 gru 2019, 00:51

MaciejP pisze:
niedziela 01 gru 2019, 15:24
Witam proszę o pomoc dzisiaj podłączyłem pod kompa i wyskoczyly mi błędy . Ciężko pali jak odpali to strzela jakby do filtra powietrza od czego zaczac diagnoze .
PP2000 powiedział ci w czym jest problem i od czego zacząć. Zdemontuj przepustnicę, wyczyść mechaniczne elementy, zamontuj, skasuj błędy, zrób adaptację i zobacz czy będzie poprawa.


Posiadam PP2000 oraz Lexię. Pomogę zamontować tempomat, wypalić FAP, zczytać oraz usunąć błędy, aktywować światła dzienne itp. Możliwy dojazd na terenie Śląska

BartoszWelke
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 31 paź 2019, 17:28
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 1.6
Typ Silnika: NFU
Moc: 109
Kolor: Srebrny
LPG: Nie

Re: Problem z silnikiem

#6

Post autor: BartoszWelke » poniedziałek 02 gru 2019, 10:54

W moim przypadku pali na dotyk



MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#7

Post autor: MaciejP » poniedziałek 02 gru 2019, 19:34

W tygodniu rozbiore i przeczyszcze przepustnice A i jeszcze jedno pedal hamulca zrobił się twardy



derok
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 934
Rejestracja: sobota 26 gru 2015, 18:37
Nadwozie: HB
Rok produkcji: 2005
Silnik: 1,6b
Moc: 109

Re: Problem z silnikiem

#8

Post autor: derok » poniedziałek 02 gru 2019, 19:47

MaciejP pisze:
poniedziałek 02 gru 2019, 19:34
A i jeszcze jedno pedal hamulca zrobił się twardy
Aaaa...to na początek sprawdź przewód kolektor-serwo



MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#9

Post autor: MaciejP » środa 04 gru 2019, 20:29

derok pisze:
poniedziałek 02 gru 2019, 19:47
MaciejP pisze:
poniedziałek 02 gru 2019, 19:34
A i jeszcze jedno pedal hamulca zrobił się twardy
Aaaa...to na początek sprawdź przewód kolektor-serwo
A podpowie kolega w którym miejscu się znajduje ten przewód kolektor-servo



Awatar użytkownika
WRQ
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 594
Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:50
Lokalizacja: Ozorków
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16V RFN
Typ Silnika: RFN
Moc: 100kW
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#10

Post autor: WRQ » środa 04 gru 2019, 20:38

Czytaj założone przez siebie zdublowane posty - viewtopic.php?p=83387#p83387
DO serwo idzie przewód powietrza bezpośrednio z kolektora - wychodzi tuż pod przepustnicą, idzie w stronę akumulatora i potem zawija w tył. To jest przewód powietrza ten, który jest bliżej chłodnicy, bo na samej przepustnicy masz dwa podobne takie przewody.



MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#11

Post autor: MaciejP » niedziela 08 gru 2019, 16:09

Witam auto zrobione okazało się że klapka w przepustnicy się zawiesiła. Narazie działa ale będę musiał chyba myśleć nad nową przepustnica.



MaciejP
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 12:10
Lokalizacja: Oława
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16v
Moc: 136
Kolor: DOLOMITES
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#12

Post autor: MaciejP » piątek 03 sty 2020, 17:43

Witam zmieniłem przepustnice na nowa i dzisiaj zaś wywaliło mi błąd p1160 ale zauważyłem że tylko włącza się błąd jak jadę po woli lub długo w korku stoję



Awatar użytkownika
WRQ
Klubowicz
Klubowicz
Reactions:
Posty: 594
Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:50
Lokalizacja: Ozorków
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2003
Silnik: 2.0 16V RFN
Typ Silnika: RFN
Moc: 100kW
LPG: Tak

Re: Problem z silnikiem

#13

Post autor: WRQ » piątek 03 sty 2020, 18:17

MaciejP pisze:
piątek 03 sty 2020, 17:43
Witam zmieniłem przepustnice na nowa i dzisiaj zaś wywaliło mi błąd p1160 ale zauważyłem że tylko włącza się błąd jak jadę po woli lub długo w korku stoję
Fizycznie zmieniłeś przepustnicę - OK. Czy uświadomiony został komputer że nastąpiła zmiana i czy zrobiono programową adaptację nowej przepustnicy? P1160 się odnosi do podciśnienia w kolektorze (czujnika MAP), ale jeśli dopiero co zmieniłeś przepustnicę bez adaptacji, to się chwilę wstrzymaj z reagowaniem, być może samo się ogarnie. Jeżeli za 100km nadal będzie błąd, to musisz sprawdzić jakie masz podciśnienie w kolektorze na biegu jałowym - dowolny interfejs umożliwia odczyt akurat tego parametru.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Benzynowe”